Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldal használatával Ön elfogadja az ezzel kapcsolatos irányelveinket.

​Mik az antioxidánsok és honnan szerezhetőek be?

Az antioxidánsokról napjainkban egyre többet hallani, azonban az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy ezek a vegyületek miért is fontosak az emberi szervezet számára. Az antioxidánsok kétségtelenül elengedhetetlenek, ugyanis ezek olyan vegyületek, amelyek a szervezetben megakadályozzák az oxidációs folyamatokat. 

Beszélhetnénk káros szabadgyökökről, párosítatlan elektronokról és biomolekulákról, azonban jelen cikkünk inkább arra kíván rávilágítani, hogy pontosan honnan szerezhetőek be ezek a vegyületek. Fontos tudni, hogy bizonyos antioxidánsokat a saját szervezetünk is képes előállítani. Ezek általában fontos enzimek, amelyek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Ugyanakkor bizonyos antioxidánsokat csak a táplálék segítségével tudunk bevinni a szervezetünkbe. Beszélhetünk tehát természetes és mesterséges antioxidánsokról, illetve antioxidáns hatású enzimekről is. Ezeket persze növényi táplálékokból is kinyerheti a szervezet, így nyújtva védelmet a különféle megbetegedések, akár daganatos betegségek ellen is. Összességben tehát elmondható, hogy az antioxidánsok fiatalon tartják a szervezetet és számtalan esetben képesek megelőzni a legkülönfélébb betegségeket, így a szervezetre gyakorolt pozitív hatásuk nem megkérdőjelezhető. Ahogy azt említettük, a szervezet növényekből nyerheti ki a legtöbb antioxidánst. Ilyenek lehetnek a kakaó, kurkuma, noni, avokádó, kiwi, zöld tea, mangosztán, acai bogyó, de még a szegfűszeg is. Érdemes tehát bevinni a hétköznapi étrendbe ezeket a növényeket, ugyanis hosszútávon kifejezetten fontosak a szervezet számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek a Netről