Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldal használatával Ön elfogadja az ezzel kapcsolatos irányelveinket.

Egyszerűen a szerves és szervetlen kötésű ásványi anyagokról

Egyszerűen a szerves és szervetlen kötésű vitaminokról, ásványi anyagokról

10 évvel ezelőtt megromlott az egészségi állapotom, ezért teljesen megváltoztattam életvitelemet, a táplálkozásomat és nagy szerepe lett/ van az életemben mindenféle mozgásnak.

Gondolkodásomat és elmémet ennek függvényében kezdtem el folyamatosan átformálni, mert már a kezdetek kezdetén rájöttem, hogy ahhoz, hogy biológiai életvitelemet gyökeresen megváltoztassam, elengedhetetlen hozzá az elmémben és gondolkodásomban bekövetkezendő változás.

Biztos hallottátok már a mondást, hogy „minden agyban dől el”. Állíthatom, hogy ez így is van. Nagyon nehéz gondolkodásunkat átformálni és ezáltal megválni, lemondani számunkra élvezetes, napi bioritmusunkba beépült egészségtelen szokásainkról. Az egészségem elérése, megtartása érdekében elkezdtem a testem, lelkem és gondolkodásom átformálását.

A világhálón történő barangolásomkor néztem meg egy riportot és ott hallottam először arról, táplálkozásunkban milyen fontos szerepet játszik, hogy a táplálékaink milyen mértékben tartalmaznak enzimeket, szerves kötésben lévő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ebben a riportban kifejtették, hogy mi a különbség a szerves kötésben lévő étrend-kiegészítők és a szervetlen kötésben lévők között. A riportot követően elemeztem az általam szedett étrend-kiegészítőket és megdöbbentem, amit olvastam. Az elhangzottak alapján, amiket egészségem megóvása érdekében szedtem, nem épülhettek be a sejtjeimbe, rosszabb esetben még meg is terhelhették lerakódásukkal tápcsatornámat, érhálózatomat, belső szerveimet, mivel nem szerves kötéseket tartalmaztak.

Ezek után ismét rávetettem magam a világhálóra és elkezdtem tudatosan és figyelmesen keresni a riportban elhangzott szerves kötésben lévő vitaminokat, ásványi anyagokat.

De mi is a különbség a szerves vagy szervetlen kötésben lévő vitaminok és ásványi anyagok között?

Képzeljétek el, hogy mikor ezt az ismeretet magamévá tettem, egy kicsit furdalt a kíváncsiság, hogy én vagyok ennyire tudatlan a témában vagy másoknál is hiányzik ez az ismeret.

Elkezdtem kérdezgetni a környezetemet e témában. Volt köztük fiatal, idős, tanult és egyszerű embertársam. Önmagam megnyugtatásaként tapasztaltam, hogy nem csak nekem homályos ez a kötés téma.

Aki ismer, az tudja, hogy egészség témában nagyon szeretek vitatkozni, értekezni és legfőképp e témában segíteni a környezetemben lévő embertársaimon.  Mostanában már azt is tapasztalom, hogy ha közelemben ismerősöm eszik, akkor legtöbbször megjegyzik, tudják, hogy én szerintem amit esznek az egészségtelen és kár volt érte kiadni a pénzt. Örömmel hallom én ezt, mert csak nem jártattam a szám feleslegesen, legalább tudatában lett a személy, hogy egészsége érdekében talán mást kellene ennie és tudatosabban megválogatni táplálékát.

Mikor beszélgettem az ismerőseimmel a kémiai kötésekről, rájöttem, hogy e téma megértése végett nagyon egyszerű példán keresztül kell bemutatnom a kötések közti különbséget.

Mivel én is ilyen formán értettem meg és gőzöm sincs a szerves és szervetlen kémiához, ezért úgy gondoltam, hogy továbbadom nektek e szerintem egyszerű és lényegében megérthető példát.

Van két ember és mind a kettő be szeretne jutni a külön kapott, de mégis egyforma lakásba. A különbség az, hogy egyiknek van az épület ajtajához kulcsa, őt úgy hívják, hogy magnézium-citrát, a másiknak pedig még nincs, az ő neve pedig Magnézium-oxid. E két ember megérkezik az ajtók elé. Akinek a zárba illő kulcsa van az könnyedén bejut a lakásba és egyből elkezdheti még otthonosabbá tenni a lakását, akinek nincs a zárba illő kulcsa az is megpróbál mindet megtenni hogy  bejusson, de  mivel nem lévén kulcsa, ezért a bejutás érdekében betöri az ajtót és így bent lesz ő is, viszont ő roncsolással ment be a lakásba. Ezért mielőtt még otthonosabbá tehetné lakását, előbb kénytelen megjavíttatni az ajtót a biztonsága érdekében.

Most közelítsük meg a témát az ásványi anyagok szintjén.

Szereplők: Magnézium–citrát (aminek a szerves kötése miatt van a sejt belsejébe történő bejutáshoz kulcsa), Magnézium–oxid (aminek a  szervetlen kötése miatt a sejt belsejébe történő bejutáshoz nincs kulcsa, és a sejt (aminek meg nagy szüksége lenne a magnéziumra) A sejtekről röviden annyit, hogy azonos sejtekből épülnek fel a testünk szervei (pl.: májsejtekből a máj szerv) és a szövetek, szervek összességéből az emberi test. A sejtünkbe mind a két magnézium be szeretne jutni. A magnézium–citrát, aminek van a sejten lévő zárba kulcsa az könnyedén be is tud jutni, a magnézium–oxid, aminek nincs kulcsa a zárba csak ajtóbetörés árán tud bejutni és az erőszakával megsérti a sejt falát, rosszabb esetben behatolásával elpusztítja a sejtet.

Nem tudom, mennyire tudtam az illusztrált példán keresztül megértetni veletek a kötések lényegét, de bízom abban, hogy megértettétek azt, hogy vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok vásárlásakor mennyire fontos, hogy tudatosan keressétek a megfelelő készítményeket.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Írásaim