Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldal használatával Ön elfogadja az ezzel kapcsolatos irányelveinket.

Az emésztésemről

Az emésztésemről

Gyerekkorom óta táplálkozásomat követően - bizonyos esetekben - a táplálék elfogyasztása után puffadás, böfögés és gázképződés tette kellemetlenné az életemet. Sajnos ezzel a kellemetlen helyzettel nagyon sokáig kellett együtt élnem. Rendszeresen fájt a fejem, egyre érzékenyebbek lettek az ízületeim,  és a reflux betegség tüneteihez hasonló, égető nyelőcső érzés keserítette meg mindennapjaimat. Tudatlan falusi kis parasztgyermek lévén úgy gondoltam, hogy lehet ez mindenkinél előfordul és talán ez így természetes.

Olyan 40 éves lehettem, amikor kezdtem ismerkedni az internet biztosította lehetőségekkel. Mivel a fenti egészségügyi problémám még akkor is megvolt, hát elkezdtem keresgélni a gyógyulásom alternatíváit. Először a hagyományos orvostudomány írásaiban böngésztem. Ez talán arra volt jó, hogy sikerült a betegségemet diagnosztizálni.

Valószínűleg az emésztés közben keletkezett sok gyomorsav okozza nálam a kellemetlen érzéseket, ami a gyomor emésztéskor történő mozgás következtében a rosszul záró gyomorzáróizmon keresztül visszapréseli a maró gyomorsavat és ez idézi elő a torkomban az égető érzést.

Na, megnéztem, hogy a NAGY orvostudomány mit ajánl az általam diagnosztizált problémára. Több lehetőséget is felsoroltak, egyszerre egyek keveset, egyek naponta ötször, és használjak, remélem jól írom le protonpumpa gátlókat és gyomorégésre szükség esetén szódabikarbónát. A tanácsukat megfogadva kezdtem táplálkozni, de hamar rájöttem, hogy ezek a megoldások csak enyhítik a kellemetlen tüneteimet, de nem tudják meggyógyítani a reflux betegségemet.

Mivel a NAGY orvostudomány által javasolt gyógyulási módszer nem vált be nálam, hangsúlyozom nálam, mert lehet másnak segít, ezért elkezdtem a természetgyógyászat felé tájékozódni. Először alkalmaztam a táplálkozásomban az ételek összepárosításának szabályait.  Ami ebből szerintem a legfontosabb belőle, hogy fehérjékhez (húshoz….) ne együnk szénhidrátot (kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst) csak zöldséget, vagy erjesztéssel készült savanyúságot (savanyú káposzta, kovászos uborka).

Ezt követően az emésztésem a javulás útjára lépett és ezzel együtt elkezdtem szép lassan leadni a felesleges kilókat, megszűntek a puffadások és a reflux tüneteire jellemző kellemetlen érzések. Körülbelül félév után a módosított táplálkozási szokásaimat követően, rohamosan kezdett javulni az egészségem, erőteljesebb lettem. Az évek óta meglévő betegségeim elmúltak, gombáim eltűntek, ízületeim olyanok lettek, mint fiatal koromban és ami nagyon meglepett, beállt a vérnyomásom is.

Betartva az újonnan alkalmazott táplálkozási szokásomat, felfigyeltem arra, hogy a szerelmetes feleségem nagyívben figyelmen kívül hagyja az általam alkalmazottakat és sosem panaszkodik az emésztésére.

Na, rácuppantam ismét a netre és elkezdtem keresni a kettőnk emésztése közti különbség lényegét. Sokáig nem találtam semmit, de egyszer YouTube-bon megnéztem egy kisfilmet és akkor halottam először az alábbi vegyületről Betain-hidroklorid. Az előadásban a reflux betegségről beszéltek és arról, hogy a hagyományos orvostudomány mennyire félrekezeli a reflux tüneteit produkáló betegeket. A lényeg, hogy a NAGY orvostudomány a reflux betegség kezelésére sav csökkentőket javasol - ami még jobban gyengíti az emésztéshez szükséges erősségű savat – ezzel ellentétben a természetgyógyász beszélgetők pedig azt mondták, hogy a gyenge gyomorsavat meg kell erősíteni és így tökéletesebbé lehet tenni a gyomor emésztését. A gyomor tökéletesebb emésztésének köszönhetően a bélbe nem kerülhetnek a puffadást előidéző emésztetlen táplálékdarabok. Ja, még annyit is mondtak, hogy az erősebb gyomorsav a gyomor két végén lévő záróizmokat erősebb összezárásra készteti.

Összefoglalva, amit én mindennap próbálok betartani:

Étkezéskor odafigyelek a táplálék típusok jó összepárosítására (mit mivel).

Nem jól megválasztott ételtípus párosítás vagy késői időpontban történő fehérje fogyasztás esetén használom a táplálék-kiegészítőket. Ezzel fokozom a gyomorsavam töménységét és ezáltal a töményebb gyomorsav az étkezéskor elfogyasztott fehérjék emésztéséért felelős pepszin kiválasztódást is elősegíti.

Amit még tapasztaltam, hogy étkezés közben és étkezés után közvetlenül nem fogyasztok vizet, csak kb.: 1,5-2 óra elteltével. A víz hígítja a gyomor által biztosított, a megfelelő emésztéshez szükséges sav erősségét, mennyiségét és ezzel is ronthatjuk az emésztésünk hatásfokát. 

Az emésztést elősegítő táplálék–kiegészítőket bioboltokban, gyógynövényboltokban, bio webáruházakban és ha jól tudom, gyógyszertárakban is lehet kapni.

Kérem. figyeljen oda mindenki a termékeken feltüntetett használati utasításokra.
Be nem tartásuk esetén nem használnak a készítmények és ha poralakjában szedik vízzel hígítva akkor vigyázni kell a fogzománc sav által okozható kilágyulására és ebből adódó gyorsabb kopásra!!!

Google keresőben a varázsszó: Betain–hidroklorid

Legközelebb elmondom, hogyan sikerült helyrehoznom az epeműködésemet és azóta már zabálhatom én is a tv paprikát, ja és az uborkát.

Szeretnélek még röviden tájékoztatni benneteket az általam fogyasztott víztípusról.

Jó egészséget kívánva

Biobolt Bloggere

Tartalomhoz tartozó címkék: Írásaim