Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldal használatával Ön elfogadja az ezzel kapcsolatos irányelveinket.

Elfogadom
Termékek Menü
   

Amit a kombucháról eddig olvastunk.

Amit a kombucháról eddig olvastunk.

A kombuchában található az egyik leghasznosabb méregtelenítő a glükoronsav. Vizelethajtó szerként is kiváló, különösen ödémák esetén. Élénkíti a mirigyrendszer működését. Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít, oldja a stresszt. Természetes antibiotikum hatású, enyhíti a gyulladásokat, az asztmás köhögést, segít a váladék feloldásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Tisztítja a vért, kedvező hatást fejt ki a vese, a máj, az epehólyag működésére. Anyagcserezavarok, korai érelmeszesedés, fáradékonyság, rossz koncentrációs képesség, sőt potenciazavarok esetében is jó hatású.
A Kombucha alábbi hatásait figyelték meg:
Az életminőség jelentős javulása, felszabadult közérzet, tökéletes emésztés, fizikai- és szellemi frissesség. Idősebb korban javul a mozgékonyság és az aktivitás.

A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. Megelőzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak. Szibéria legszennyezettebb területein, ahol a kálium, ólom, higany és azbesztszennyezés jelentős, találtak olyan falvakat, ahol az emberek immunisak voltak a rákmegbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika. Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos eseteket regisztrálni, a talált néhány emberről kiderült, hogy máshonnan költöztek oda. Ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek az ún. “tea kvass”-t, vagyis a kombucha teát.
A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erõsíti a vesét, oldja az epe- és vesekövet. Csökkenti a koleszterinszintet, és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián. Enyhíti a menopauza tüneteit. Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.
A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség például hasmenést okozhat. Napi hat evőkanállal kezdjük. a kombuchával végzett kúra kezdetén minden kellemetlen érzés elkerülhető, ha sok vizet iszunk. Így a távozni akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, de amint a szervezet megszokta, akár literszám is fogyasztható. Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t ihatunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére. Nagyobb folyadékvesztésnél, forró nyári napokon, nagyobb fizikai megterheléseket követően, ásványvízzel fele-fele arányban hígítva, ennek többszöröse is fogyasztható. Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3x1 dl-t ajánlunk és a javasolt időszak 3-6 hónap. 1 hónap szünetet követően újra kezdhetjük a kúrát.
A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket. Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasoljuk a pakolást, borogatást. Frissítő fürdőbe (max. 35 fokos vízbe) 2-3 l teát kell önteni. Javasolt fürdési idő 30-35 perc. Nyitott sebbe a tea ne kerüljön!
Olyankor, amikor az emberek keveset mozognak, ülő foglalkozásuk van, rendszertelenül étkeznek és sok olyan szénhidrátot fogyasztanak, amelyeknek csak kalóriatartalmuk van, de vitaminokat és ásványi sókat nem tartalmaznak, a belek eltunyulnak, oxidációs folyamatok indulnak el, amelyek a méreganyagok felhalmozódásához vezetnek, a zsírszövet lerakódásának kedveznek.
A kombucha azonkívül, hogy az intenzívebb anyagcsere miatt lebontja a zsírszövetet, a belek mozgásait is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a széklet. Ha kombuchával fogyókúrázunk, akkor megmarad az evés öröme, nem kell számolnunk a magunkhoz vett kalóriákat. Egy dologra azért figyelnünk kell, a rendszeres fizikai mozgásra, mert ezzel együtt hat tökéletesen a kombucha, mint “fogyasztószer”.
A B-vitamin-komplexet “szellemi vitaminnak” vagy “energia vitaminnak” is nevezik. Mivel a kombuchagomba-tea teljes és tökéletes B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása. A kombucha javítja a tápanyag felszívódását és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többlet energiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.
A legfontosabb hatóanyagok és hatásaik
Tejsav: a belek pH-jának fontos szabályozója.
Dextrogyral: rákellenes vegyület. A kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a rákos burjánzást megakadályozza. A papayás K-teában megtalálható még a longicin és a goniothalamicinone, ezek a rákos sejtek bizonyos csoportjainak szelektív sejtmérgei, a hasnyálmirigy rákos megbetegedése esetében például milliószor hatékonyabb mint a jelenleg használt adriamycin.
Glükoronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükoronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel.
Egy megfelelő mennyiségű glükoronsavat termelő egészséges máj kritikus állapotba kerül, ha hirtelen a környezetből vagy a dohányzás, szeszes ital, antibiotikumok, kábítószerek, gyógyszerek lebontása során nagyobb mennyiségű mérget kap feldolgozásra.
Akárhogy is nézzük, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a máj méregtelenítését a modern életvitel mellett támogatni kell. Ebben pedig a kulcsszerepet játszó glükoronsav pótlása áthidalhatatlannak tűnik. A kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a megoldásában, ugyanis egy liter kombuchateában a glükoronsav és származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot. Ez az eddig ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között. Vagyis: méregtelenítésre a legjobb.
Hyaluronsav: az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője. Először a szem csarnokvízéből különítették el. Fontos biológiai szerepe van: a kötőszövetek gélszerű alapanyagának jelentős része hyaluronsav. Nagy viszkozítása folytán az izületek működésénél a “kenőanyag” szerepét tölti be.
Chondroitinszulfát: fontos poliszaharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze, a vér alvadását gátló termékre, a heparinra is hatással van
Ezt "A kombucha haszna" listát Beverly Ferguson állította össze. Az egész világból 700 embernek a tapasztalatait és híradásait gyûjtötte össze, akik a Kombucha levelezõ listán naponta megbeszélik kombuchás tapasztalataikat. Itt ennek a kérdőíves felmérésnek az eredményeit olvashatják. A kombuchával elért eredmények (haszon) az emberek személyes megfigyeléseire alapulnak, azért ezeket nem lehet általánosítani. Az eredmény mindenkinél másban nyilvánulhat meg.

Az ember szervezetében szimbiózisban élő közel 400 féle baktériumtörzs állapota a legköz-vetlenebbül hat egészségünkre. Ezek az élő, jótékony mikroorganizmusok, a bélflórát alkotó probiotikumok, szervezetünkben egyensúlyi állapotban vannak, amelyet külső hatások révén könnyen felboríthatunk. Ezek közül a legjelentősebb tényező az élő táplálékok hiánya étren-dünkből, az antibiotikumokkal szennyezett étkek, gyógyszerek fogyasztása, a kemoterápia, a radiológiai kezelések és a stressz. Az egyensúly felborulásának következményeként néhány káros baktérium, vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok kárára, amelynek jelei a táplálkozást követő gyengeség, puffadás, felszívódási problémák, emésztési zavarok, állandó fáradtság, az ellenálló képesség csökkenése, bőrproblémák, hajhullás, korpásodás és az aller-giás reakciók. A Candidás fertőzések kialakulásának oka, hogy a szervezetbarát élő baktériu-mok lassan kipusztulnak és helyüket a kórokozók foglalják el. Az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A megsérült bélflóra regenerálását probiotikus tejsavbaktériumokkal támogathatjuk.

Megjegyzés

Mivel még nincsen elegendő tudományos bizonyíték a kombucha fogyasztásának hosszú távú hatásaira, addig érdemes némi fenntartással kezelni a fenti állításokat. Addig tekintsünk a kombuchára úgy, hogy az nem egy csodaital, hanem inkább egy vitaminokkal teli hatékony probiotikum, amely könnyen beilleszthető mindennapjaink egészséges táplálkozásába.

Még többet a kombucháról

Harald Tietze: Kombucha (A csodálatos gomba), Possum Kiadó, 1996
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/kombucha-2.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha
http://www.livestrong.com/article/310286-kombucha-health-benefits/

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek a Netről